2010. január 23., szombat

9. Csőben sült csirkemellfilé a la Carbonara

Ez a recept a legutóbbi névnapi bulimra lett kitalálva. Nagy a család, sok a vendég, leves, két főétel, desszertek... szóval az sem baj, ha valami nem túl bonyolult. Jól sikerült, az asszony nagymamájának szülinapját is lehet ez lesz a főfogás. :D

Hozzávalók 3-4 fő részére:
1kg csirkemell filé

A páchoz:
-3 evőkanál citromlé
-3 evőkanál szója szósz
-2 evőkanál bazsalikom
-4-5 gerezd fokhagyma
-4-5 evőkanál olívaolaj
-1 kávéskanál bors

A szószhoz:
-15 dkg füstölt szalonna vagy még jobb ha bacon
-1/2 kocka füstölthús ízesítő (olyan mint a húsleveskocka)
-3 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-őrölt bors (lehetőleg frissen őrölt)
-2dl tejszín
-2 tojás sárgája
-só és/vagy delikát (kb. egy kávéskanálnyi)
-10-15dkg parmezán (ez az enyémből kimaradt, de ezzel tuti finomabb)
-15-20 dkg ementáli, trapista vagy gouda sajt (de lehet más is, ez adja majd a felső kemény kérget)
-1 evőkanál petrezselyem

A hús előkészítése:
A húst 4-6db, nem túl vastag szeletre vágom. Egy nagyobb tálban összekeverem a páchoz valókat, természetesen a fokhagymát szétzúzva rakom bele, a bazsalikomot pedig finomra aprítva (ha frisset használunk). Belehelyezem a hússzeleteket, átkeverem, hogy a pác mindenhol bevonja. Hűtőben, lefedve pácolom, minimum egy órát, de érdemesebb előző este előkészíteni. Ha sokáig áll a hűtőben néha keverjük át.
Melegítsünk fel egy öntöttvas serpenyőt (grillserpenyőt, ha nincs, akkor sima teflon bevonatú serpenyő is tökéletesen megteszi). Amikor jó forró helyezzük rá a hússzeleteket. Nagy láng felett süssük enyhén pirosra mindkét oldalát (3-5 perc oldalankét). A lényeg, hogy kérget süssünk a húsra, ami megakadályozza, hogy a húsban található lé kifőljön. A már megpirított szeleteket helyezzük egy akkora tepsibe vagy jénaiba, hogy a szeletek egymáshoz érjenek, de ne fedjék egymást (persze fektetve).

A mártás:
Vágjuk a szalonnát apró kockára és kezdjük el pirítani. Amikor szép pirosak tegyük hozzá a finomra vágott vöröshagymát és süssük amíg aranybarna nem lesz. Öntsük fel 2-2,5 dl vízzel és főzzük, míg a víz el nem párolódik. Ekkor öntsük bele a tejszínt, fűszerezzük őrölt borssal, sóval (vagy delikáttal), morzsoljuk bele a füstölthús ízesítő kockát. Bár a carbonara szószba nem kell semmilyen zöldfűszer, és petrezselymet szórtam bele (de használhatunk bazsalikomot, oregánót is). Ha elkezd forrni főzzük még egy percig, majd húzzuk le a tűzhelyről. Keverjük bele a reszelt parmezán sajtot (az enyémből hiányzott). Javasolt még fél deciliter hideg vízben feloldott 1 evőkanál étkezési keményítőt belekeverni, amely besűríti a szószunkat, ha túl híg.
Öntsük rá a hússzeletekre a szószt, majd reszeljük rá a sajtot. Fedjük le és 190 fokos sütőben süssüssük addig, míg szép barna és ropogós nem lesz a teteje.
Köretnek szinte bármi adható hozzá (na jó a főtt tésztát azért nem javaslom:D )

Remélem ízleni fog. Egészségetekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése