2010. január 20., szerda

4. Currys húsos palacsinta

Nagy kedvencem, az ötletet az Egerben található Palacsintavár egyik fogása adta.

Hozzávalók 3 személy részére:

-40 dkg lapocka
A páchoz:
-6 gerezd fokhagyma
-2 fej vöröshagyma
-2 evőkanál szója szósz
-1 evőkanál citromlé
-1 evőkanál finomra vágott bazsalikom
-1/2 evőkanál só
-2-3 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz:
-2-3 evőkanál olívaolaj
-1 kávéskanál kurkuma
-1 kávéskanál gyömbér
-1 kávéskanál currypor
-1/2 kávéskanál chilipor vagy egy fél chilipaprika (ízés szerint több is lehet)
-2 teáskanál kapor
-1 teáskanál cukor
-1 hús- vagy erőleveskocka
-1 kis üveg gomba
-2dl tejszín
-1 evőkanál étkezési vagy kukoricakeményítő
-fejenként 2-3 sós palacsinta
-tejföl



A húst vágjuk fel 0,5x0,5x1cm-es csíkokra. Egy tálba reszeljük a fokhagymát, hozzátesszük a finomra vágott vöröshagymát, a bazsalikomot, a sót, hozzáöntjük az olajat, a citromlevet és a szójaszószt. Összekavarjuk, majd beletesszük a húst. Gondosan átkeverjük, hogy a páclé a húst teljesen bevonja. Minimum egy órára (lehetőség szerint inkább egy éjszakára) lefedve a hűtőbe tesszük. Időnként kavarjuk meg, hogy a páclé egyenletesen oszoljon el a húsok felszínén.
Wokban vagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Rakjuk bele a húst, és nagy lángon pirítsuk. Amikor kezd a hús pirosodni, szórjuk rá a cukrot és süssük kb. egy percig. Ezután rakjuk bele a fűszereket, kavarjuk át, majd öntsük fel 3dl vízzel, amiben előzőleg feloldottuk a húsleveskockát. Főzzük el a levét, majd öntsük fel vízzel. Mindezt ismételgessük mindaddig, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Pirítsuk le zsírjára, tegyük bele a vékony csíkokra vágott gombát, forgassuk át, majd öntsük fel a tejszínnel. Főzzük át, rakjuk bele az egy dl hideg vízben feloldott keményítőt. Gondosan keverjük össze, forraljuk maximum 1 percig, ízesítsük (ha szükséges),végül húzzuk le a tűzről. Süssünk fejenként 2-3 sós palacsintát. Mindegyik közepébe rakjunk 2-3 evőkanállal a currys húsból. A palacsinták széleit hajtsuk fel, majd rakjuk a kivajazott tűzálló edénybe úgy, hogy a hajtott rész alulra kerüljön. 200 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Tálaláskor a palacsinták tetejét kenjük meg hideg tejföllel és szórjuk meg delikáttal.

Egészségetekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése