2010. január 22., péntek

7. Pizzaszósz - hómméd

Következzék egy könnyű recept, ami a pizzatésztával egyszerre el is készíthető. Egy tapasztalt szakács 10 perc alatt összedobja, de kezdőknek sem kell több 15 percnél...
Hozzávalók:
-3-4 nagy fej vöröshagyma
-2-3 cikk fokhagyma
-4-5 evőkanál olívaolaj (mehet bele több is, ki-hogyan szereti)
-2 doboz sűrített paradicsom (kicsi, kiváltható naggyal)
-3 paradicsom és 3 paprika (helyettesíthető kb. 30dkg lecsóval)
-3 evőkanál citromlé
-2 evőkanál cukor
-2 teáskanál oregánó, kakukkfű, bazsalikom és majoránna
-1 evőkanál delikát
-1dl ketchup

Kezdésként aprítsuk a hagymát minél kisebb darabokra. Javaslom a robotgép használatát, de ha nincs akkor marad ez éles kés. Az olajat öntsük egy lábasba (semmiképp ne használjunk túl alacsony falú edényt, és mindenképp legyen fedele), és kezdjük el pirítani a hagymát és az összezúzott fokhagymát. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg a hagyma, vegyük lejjebb a lángot, ha nagyon sül. Ha szép aranybarnára pirult öntsük fel 2 dl vízzel és főzzük, míg a víz el nem párolog. Öntsük fel ismét 1 dl vízzel, öntsük bele a sűrített paradicsomot és főzzük, 1-2 percig, folyamatos keverés mellett. Ügyeljünk, hogy a sűrített paradicsom meg ne égjen. Rakjuk bele az apróra vágott paradicsomot és paprikát (vagy lecsót), a fűszereket, a citromlét és a cukrot. Sózzuk és/vagy delikáttal ízesítsük. Fedjük le és alacsony lángon főzzük össze. Néha nézzünk rá, ha túl sűrű akkor öntsünk bele 1-2dl vizet. 10 perc főzés elég, de ha nem sietünk, akkor akár egy órán át is tarthatjuk a láng felett, tegyük hozzá, meghálálja. A legvégén önthetünk még hozzá olívaolajat.

Én általában a pizzaszósszal kezdem a pizzakészítést. A tésztát akkor szoktam elkezdeni, mikor a szószt lefedve elkezdem párolni. A szósz összefő, mire a pizzatésztát elkészítem és a feltétet összevágom.

A maradék szósz lezárt üvegben több hónapig is eláll néha a hűtőben.

Használjátok egészséggel.

1 megjegyzés: