2010. január 20., szerda

3. Paradicsomos lapocka

Íme, következzen egy látszólag bonyolult recept. De hidd el nem az. Nem kell megijedni a rengeteg hozzávalótól sem, nagy része minden konyhában megtalálható.
A húst érdemes előző nap bepácolni, de ha nincs rá idő, egy óra pácolás a hűtőben is megteszi. Íme a recept:

Hozzávalók 2 személyre:

-40dkg lapocka
A páchoz:
-5 gerezd fokhagyma
-1 nagy fej vöröshagyma
-1 evőkanál worcestershire szósz
-1 evőkanál aprított bazsalikom
-1 kávéskanál só
-2-3 evőkanál olívaolaj
A sütéshez:
-3-4 evőkanál olaj (olívaolaj)
A szószhoz:
- kis doboz paradicsompüré
-5dkg füstölt szalonna
-1db hús- vagy erőleveskocka
-1 evőkanál aprított petrezselyem
-1 evőkanál aprított majoránna
-1 teáskanál cukor
-1 TV paprika
-1dl vörösbor
-4-5 evőkanál tejföl

A húst 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Egy tálba belereszeljük a fokhagymát, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, bazsalikomot és a sót. Ráöntjük az olívaolajat és a worcester szószt, összekeverjük. A pácba beletesszük a hússzeleteket, és gondosan átforgatjuk, majd lefedve a hűtőben érleljük lehetőleg minimum egy éjszakán át. Időnként forgassuk át a húsokat, hogy a pác mindenhol megfelelően érje.
A sütéshez forrósítsunk olajat egy nagyobb serpenyőben, rakjuk bele a hússzeleteket. Süssük szép pirosra, majd szedjük ki egy tálra. Lehetőleg csak annyi húst süssünk egyszerre, hogy a serpenyő ne tudjon áthűlni, így megelőzhetjük, hogy a hús levet eresszen. Ha kész a serpenyőben hagyjunk kb. egy kanál olajat, a többit öntsük ki. Rakjuk bele az apró kockára vágott füstölt szalonnát, amit pirítsunk le. Öntsük fel 1dl borral, rakjuk bele a sűrített paradicsomot és pirítsuk 1 percig. Öntsük fel 3dl vízzel, amiben előzőleg feloldottuk a leveskockát. Rakjuk bele a fűszereket, forraljuk át, majd tegyük bele a hússzeleteket és az apró kockára vágott paprikát. Fedjük le, pároljuk. Amikor a hús megpuhult ismét szedjük ki a serpenyőből és tartsuk melegen. Keverjük a szószba a tejfölt és forraljuk át. Galuskát vagy kagyló tésztát adjunk köretnek mellé. Csemege uborkával és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése