2010. január 23., szombat

8. Töltött kenyér - vendégségekre

Ennek a receptnek igazán szép története van, mely visszavezethető a lustaságra. Évente több baráti összejövetelt tartunk, amely sok időbe és pénzbe kerül. Eleinte pizzát sütöttünk, ami olcsó, viszont egy 12-14 fős társaságnál 2-3 óra konyhai munkát jelentett. Emiatt olyan receptet keresgéltünk, ami sok embernek egyszerre elkészíthető. A megoldást a véletlen hozta össze. Egy buli előtt találtunk a hűtőben egy elfelejtett darált hús csomagot, amelyet már nem akartunk lefagyasztani. Pizzára készültünk akkor is, szóval adta magát, mi lenne, ha a darált húst felhasználnánk. Viszont a húsos pizza annyira nem jó (én legalábbis nem rajongok érte), szóval némi variálás után megszületett ez, amely azóta is meglehetősen népszerű a társaságban:

Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
fél liter langyos víz
1 csomag szárított élesztő
2 evőkanál cukor
2 evőkanál só
1 evőkanál oregánó

Hozzávalók a töltelékhez:

5 fej hagyma
1 kg darált hús
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál oregánó, bazsalikom, majoránna, kakukkfű
2 teáskanál delikát
1 kávéskanál bors
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál cukor
1 üveg gomba
3-4 gerezd fokhagyma
1/2l tejföl
2 paradicsom
1 dl ketchup
1 nagy sűrített paradicsom

A tésztát simává gyúrjuk és pihentetjük, míg a töltelék elkészül.
Az apróra vágott hagymát kis olajon üvegesre pároljuk. Belerakjuk a darált húst, és megpirítjuk. Beletesszük a fűszereket. Zsírjára pirítjuk, majd belerakjuk a szeletekre vágott gombát, és együtt pirítjuk tovább 3-5 percig, míg szép piros nem lesz. Ekkor a hús felét egy másik serpenyőbe tesszük.
Olaszos:
Az egyik feléhez hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és pirítjuk 5 percig. A cukorral és a citromlével ízesítjük, és pirítjuk 2-3 percig. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot, a ketchupot és 1 dl vizet. Amennyiben szükséges, ízesítjük még sóval vagy delikáttal. 10 percig pároljuk.
Tejfölös:
A hús másik felére 2 teáskanál fokhagymaport vagy 6 gerezd zúzott fokhagymát szórjunk rá. Öntsük fel 2 dl tejföllel és 1 dl vízzel. Ízlés szerint rakjunk bele delikátot. 5-10 percig pároljuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát (2-3 mm vastag legyen), és a közepére halmozzuk a húsos töltelékkel (egy lapra egyfajta töltelék, természetesen). Frissen vágott hagymakarikákkal, kukoricával, sajttal megszórjuk, de rakhatunk rá egyéb szeletelt zöldséget (pl paprika, répa, brokkoli), szeletelt angol szalonnát, mozarellát, kecskesajtot, stb. Ami a hűtőben van... A tészta két szélét ráhajtjuk, végeit lezárjuk. Így egy beigli formájú tésztát kapunk, de akár fel is tekerhetjük.
Sütőpapírra téve 220 °C-os sütőben 15 percig sütjük.

Ezzel a módszerrel egy sütőlapra 3 tekercs fér fel. Hölgyek esetén egy tekercs 3-4 főnek elegendő, férfiak esetében ez 2-re redukálódik. Ez a recept 6-10 főnek elegendő, étvágytól függően.

Egészségetekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése