2010. augusztus 6., péntek

18. Chilis bab - GM

Lisztérzékeny vagy? Olvass: http://progizmo.blogspot.com/2010/08/20-info-liszterzekenyeknek-leknek.html

Egy szenzációs étel, saját értelmezésben.
Hozzávalók 4-5 főre:
-2-3 fej vöröshagyma
-35-40 dkg darált vagy apróra vágott hús. Én házi füstölt sokát használtam, szerintem jobb mint a natúr...
-1-1,5dl olivaolaj (mert egészségesen élünk :D )
-chili paprika (Javaslom a Spárban beszerezhető, cserepes paprikát. 600Ft a nagy, de érett, nagy méretű chilik vannak rajta, ami egy átlag családnak jópár hónapig elég... ráadásul újból terem... :D )
-2 TV vagy egyéb nagy, édes paprika
-2 teáskanál paprikapor (édes, v. enyhén csípős)
-2dl fehérbor
-7-8 paradicsom (esetleg 2 doboz konzerv v. 1ü. sűrített paradicsom)
-1 teáskanál római kömény, összezúzva
-1 evőkanál szárított oregáno (lehet friss is, ha van)
-2 teáskanál (kevésbé bátrabbaknak egy...) fahéj
-2 evőkanál paprikakrém-befőtt vagy ki-mint ismeri :D
-2 doboz babkonzerv vagy 30-40dkg száraz bab (előző este be kell áztatni!)
-1 doboz (360g?) kukoricakonzerv


A hagymát vágjuk apróra az édes paprikával együtt, és kezdjük el az olajon dinsztelni. A chiliket vágjuk ketté, a magokat kaparjuk ki (bátrabbak ezt a lépést kihagyhatják :D ) és vágjuk apróra. Rakjuk a hagymához ezt is. Rakjuk hozzá a húst és pirítsuk együtt. Itt jegyezném meg, hogy lehetőség szerint ne teflon bevonatos edényt használjunk! Amikor a hús kezd pirosodni-lesülni, öntsünk hozzá egy dl bort. Rakjuk hozzá a paprikaport és a fűszereket. Sót csak akkor, ha nem füstölt húst használunk. Pirítsuk le folyamatos kevergetés mellett. Vigyázzunk, hogy ne égjen le, mert a paprikapor megkeseredhet! Ha jól lepirult, adjuk hozzá a bor másik felét, és az apró kockára vágott paradicsomot (sűrített paradicsomot) (és a babot, ha nem konzervet használunk). Öntsünk hozzá 1 dl vizet, és a legkissebb lángon, lefedve, kezdjük el összefőzni. Főzzük addig, míg a hús (és a bab) meg nem puhul. Rakjuk hozzá a babkonzervet és a kukoricát. Kóstoljuk meg, ha összerottyant, és ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Friss kenyeret, tacot vagy tortillát tálaljunk mellé.

Egészségetekre!

2010. július 13., kedd

17. Töltött hagyma

Lisztérzékeny vagy? Olvass: http://progizmo.blogspot.com/2010/08/20-info-liszterzekenyeknek-leknek.html

Üdv ismét!

Íme egy nagyszerű köret, esetleg főétel, vagy kísérő fogás. Egyszerű és igen ízletes. Még a feleségem is szereti, pedig ő nem rajong a vöröshagymáért.
Kezdésnek a hagymákat pucoljuk meg és vágjuk ketté. Fejenként 2-3 fej hagymát számolhatunk. A hagymák közepét szedjük ki úgy, hogy maradjon egyben 2-3 a legnagyobb rétegekből, mintegy kosár. A közepéből kiszedett részt vágjuk apróra. 10-15 dkg bacont szintén apróra vágunk, amit lepirítjuk kevés zsíron. Belerakjuk az apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, (kis reszelt szerecsendió is mehet bele) és üvegesre pároljuk. Felöntjük annyi tejszínnel, hogy híg mártás jellegű legyen. Beletesszük a főételhez illő zöld-fűszert (petrezselyem, oregánó, bazsalikom, stb.) és 3-5 percig főzzük. Reszelt füstölt sajtot szórunk bele, sokat :D Ekkor már húzzuk le a tűzről, keverjük össze és kóstoljuk meg. Az elkészült tölteléket kanalazzuk bele a hagymakosárkákba, mehet púposan is. Sütőben 200 fokon 30-40 percig süssük. Természetesen grillezhetjük is, ekkor talán 10-15 percig alufóliában, majd 20 percig natúr süssük. Tökéletes kísérőétel sültek mellé.

Jó étvágyat!

2010. július 8., csütörtök

16. Hosszú csend után - Csirkesültek

Üdv!

Sok-sok hónap telt el, mióta utoljára írtam ide. Lustaság, bizonytalanság, talán ez volt az a két dolog, ami miatt hanyagoltam a posztolást. A lustaságot nem érdemes túlmagyarázni, a bizonytalanság pedig még mindig a lisztérzékenység gyanú miatt volt (van). De most visszatértem, rögtön több recepttel, melyek kedvenc csirkesültjeim leírását tartalmazza. Persze csak a legegyszerűbbeket :D

Apósom szerint a csirke büdös. Tojúszagú... Egyetértek. De ez csak akkor igaz, ha nincs jól előkészítve, sokáig állt vagy nagyon rossz minőségűt vettünk. Szóval kezdjük ezzel. A csirkét lehetőleg ne a Teccsóban vegyük. Alapjában véve ez igaz a legtöbb húsfélére. Nem azt mondom, hogy nem lehet egyáltalán jó minőségű húst ott venni, de nem túl jók a tapasztalataim. A húst mindig mossuk át alaposan felhasználás előtt. Én kifejezetten szeretem a bőrt. Ennek az előkészítése a legfontosabb. Hülyén hangzik, de a nagyobb tokokat nyomjuk ki, akár a pattanásokat. Hála az égnek az asszony imádja csinálni :D Ezután pörzsöljük meg a bőrt. A lényeg, hogy az összes apró pihe leégjen, és a bőr enyhén megpiruljon. Nem is igazi pirulásra, hanem színváltozásra, barnulásra kell itt gondolni. Ezzel a hús előkészítése megtörtént.

Sült csirkeszárny:

Baráti körömben megoszlanak a vélemények a csirkeszárnyról. Én kifejezetten szeretem, az egyik legfinomabb része a csirkének. A lényeg, hogy sok legyen belőle. Sütésével nem sokat szoktam variálni, szerintem felesleges is. Kentucky csirkepác + olaj + csípős csilipor. Bekenjük a csirkét alaposan a páccal és 200 foktól melegebb sütőbe helyezzük. A tepsit érdemes előtte egy picit beolajozni. 40-50 perc sütési idő javasolt, hogy a hús leváljon a csontról. Ne féljünk jó sötétre sütni. A húsokat kivesszük, majd a tepsit felhelyezzük a tűzhelyre. Felforrósítjuk, majd fehér bor segítségével az összes lesült részt feloldjuk. Ezt a pecsenyelét ráönthetjük egy friss salátára, vagy besűríthetjük liszttel (kukoricaliszttel, ha LÉ vagy) és egy kanálnyi paradicsompürével, amit sózunk és borsozunk, cukrozunk és kis csiliporral megbolondítunk. Köretnek salátát mindenképp :D

Sült csirkecomb:

A csirkecombokat legtöbbször sóágyon sütöm. Legegyszerűbb, leggyorsabb és talán a legfinomabb. Ehhez használjunk durva tengeri sót, amit a tepsi aljára öntünk. A sóréteg magassága legalább egy cm legyen. Erre helyezzük a csirkecombokat, amiket kis delikáttal megszórunk. Be a 200-220 fokos sütőbe, 40-50 percre.Köretnek ehhez is csak salátát javaslok. Az egyik legjobb fogyókúrás húsétel :D

Sült csirkemellfilé répával töltve:

A csirkemellfilé alapjában véve nem a legjobb választás a sütőben sütésre, mivel könnyedén túlsüthető, miáltal a hús túl száraz lesz. Ezt egy kis trükkel megelőzhetjük. A csirkemelleket vágjuk két részre, majd vágjunk minél nagyobb felületű vékony szeleteket. Jót teszünk a mellekkel, ha bepácoljuk. Ehhez olívaolaj (kétszeres mennyiség mint a többi) - citromlé-szójaszósz elegyet és hozzá reszelt fokhagymát, őrölt borsot és bazsalikomot keverek össze. Mellesleg ezt a pácot használom a gyros-hús pácoláshoz is :D. Ebben hagyjuk állni a húst egy órát. Közben vágjunk sárgarépából kb. 5cm x 3cm x 1cm hasábokat. Lehet más méret is, a lényeg, hogy ne hagyjuk túl vastagra a répát. Terítsünk ki egy bacon csíkot amire helyezzünk egy szelet húst aminek enyhén sózzuk meg a felületét a közepére helyezzünk egy répaszeletet, majd tekerjük fel. A bacon a lehető legnagyobb felületen borítsa be a húst. Az így elkészített tekercseket rakjuk tepsire úgy, hogy bacon érintkezzen a tepsivel, megakadályozandó a hús leégését. Süssük 40-50 percig 200 fokos sütőben. Köretnek töltött hagymát (majd legközelebb), salátát és tepsis burgonyát javaslok.

Bye

2010. március 30., kedd

15. Oldenburgi kirándulás

Ez a bejegyzés nem az általam megfőzött dolgokról fog szólni, mint a cím is mutatja. A cég elküldött Németországba, hogy némi tudást szívjunk a kollégáktól. Az itt eltöltött napok finomabb ételeit szeretném bemutatni nektek és rögzíteni magamnak.

1. este - New-York étterem, Oldenburg
Nagy nehézségek árán sikerült egy éttermet találni, ahol nem csak olasz tésztaételeket árulnak. Nehezebb, mint gondolná az ember...
-Hátszín steak gombás-tejszínes öntettel. A hús fenséges volt, bár inkább rare volt mint medium. A gombás-tejszínes öntet leginkább az anyukám tejfölös gombapörköltjére emlékeztetett. Összességében jó kis kaja, a fehér kenyér pedig jobban esett köretnek, mint bármilyen sült krumpli. Itt jegyezném meg, hogy szinte sótlan az összes étel. Furcsa, de megszokható.


Folyt. köv.

2010. március 9., kedd

14. Omlós csirke

A hétvégi ebéd másik főfogása ez volt, persze kicsit átdolgozva. A hús pácolását ugyanis új módszerrel próbáltam, meglehetősen jó eredménnyel.

1 liter vízhez 6cl sót és 2 evőkanál oregánót adtam, majd az egészet összeforraltam. Kihűlés után a csirkemelleket 6 órára ebbe az oldatba raktam. Ennyi. Elégedett mosolygok, ennyi az eredmény :D

Szép napot!

2010. március 8., hétfő

13. Szarvaspörkölt barnamártásban

A hétvégén összevont születésnapi partit tartottunk a szűkebb család részére, ami azt jelentette, hogy 10 főre készült a vasárnapi ebéd. Következzék az ebéd fénypontja:

Szarvaspörkölt

Első körben szeretném megköszönni Anita kolléganőmnek és férjének a húst. Nélkülük nem jöhetett volna létre ez az ebéd!
Szóval szarvashús... A húst érdemes bepácolni, amit a hús minősége és a mérete alapján tegyünk. Szerencsémre rendkívül jó minőségűt kaptam, és meglehetősen apró kockára vágtam a húst, így elég volt egy éjszakára pácba tenni. Kb. 1,2kg húst használtam.
A páclé a következő volt:
1 üveg Egri bikavér ( mindenképp jó minőségű bort használjunk)
3 fej vöröshagyma, karikára vágva
3 nagyobb répa vékony karikára vágva
5-6 szegfűszeg
5-6 boróka bogyó (egész)
2 teáskanál kakukkfű
1 kisebb csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
2 teáskanál majoránna
2 kávéskanál bors

A húst felkockázzuk, megszórjuk a a fűszerekkel, összekeverjük a felaprított zöldségekkel és felöntjük annyi borral, hogy ellepje. Ha zsírosabb húst használunk, illetve nagyobbra szeleteljük, akkor pácoljuk 2-5 napig. Időnként persze kavarjuk át.

Felhasználás előtt én a pácban lévő zöldségeket kiszedegettem (babrás meló).

Elkészítés:
A páclevet beforralom a zöldségek felével. A forrás közben megjelenő habot szedjük le a tetejéről. Szűrjük le, és kész az első felöntő lé. A zöldségek másik felét finomra vágom. Wokban mogyoróolajat és étolajat hevítek(kb.3-4 evőkanállal mindkettőből). Húst bele. Sajnos mint mindig, a húslé kifő belőle, nem elég nagy a gázrózsa, lehűl az edény... 4 répát felszeletelek, kb. akkorára, mint a hús. Mehet is mellé. Póréhagyma, karikára vágva(úgyis szétfő), plusz a finomra vágott páczöldségek. Szintén rá a húsra. Nagy lángon elfőzni a levét és lepirítani a zsírjára. 2 evőkanál lisztet rászórok, hagyom pirulni 2-3 percig, sűrűn keverem, le ne égjen. 2 kicsi (vagy egy nagyobb) sűrített paradicsomot ráöntök, 2-3 percig pirítom, sűrűn kevergetve. Akkor a jó, ha szép vörösesbarna a színe. Felöntöm a beforral, leszűrt páclével és hagyom főni. Fűszerezem kakukkfűvel, petrezselyemmel, majorannával (mindből kb. 2 teáskanálnyi), borókabogyóval (4-5 szem). Só (delikát), bors, természetesen. Elfőzöm a levét, kicsit le is lehet pirítani ismét. Vízzel felöntöm (több bort már nem kíván), egy húsleveskockát beledobok. Főzöm, míg puha nem lesz a hús és a répa. Tálalom, örülök-örülnek. Finom.

2010. február 25., csütörtök

12. Üdv!

Kedves Olvasók, már ha vannak ilyenek...

Mint látható, leült a blog, alig mutatok némi aktivitást itt... Nagy bizonytalanságban vagyunk, ugyanis a vérvétel lisztérzékenységet mutatott, mig a szövettan nem.... Ezért is álltam le - nem tudom, mit főzzek. A következő hetek-hónapok során ismét "rendesen" kell ennie az asszonynak, hogy megtudjuk, fals negatív vagy tényleg negatív az eredmény...

Azóta persze készült néhány kaja, amiket valószínűleg utólagosan pótolni fogok.
Van egy terv, amit mindenképp meg akarok csinálni: boeuf bourguignon a la Julia Child...
Aki esetleg nem látta volna a filmet, annak ajánlom, itt a bemutató.

Üdv! Attila

2010. január 27., szerda

11. Lisztérzékenység, avagy a blog átalakulása

Sajnos nem csak szerencse ér minket mostanság. A legfrissebb hír sajnos megváltoztatja a blog arculatát, de valahogy nem a blogot sajnálom, és nem magamat. Ugyanis kiderült, hogy a kicsi feleségem lisztérzékeny. Nem tudom, ki-mit tud erről a betegségről -bevallom őszintén- én eddig nem sokat. A legfontosabb és egyben legrosszabb, amit tudni kell róla: nem lehet kigyógyulni belőle. Ha lisztérzékeny vagy, életed végéig gluténmentes diétát kell tartanod. Elsőre nem tűnik olyan nehéznek és rossznak, de higgyétek el, ez szinte mindent érint. Jó kis példa: tegnap kapucsínót akart inni az asszony. És mi van a kapucsínóporban? Rozs. Puff neki... És találunk szinte minden élelmiszerben búzát, rozst, zabot vagy árpát. Kicsit vicces de glutén van például a boci csokiban, a ketchupban, a pudingporban, párizsibban. Szinte mindenben.
Szóval a blog kissé átalakul, maradnak a receptek. Csak gluténmentesen. Persze továbbra is Attila módra.

10. Fényképezőgép vásárlás

Üdv!

Mint bizonyára jól észrevehető, a blog meglehetősen fényképtelen, köszönhető ez annak, hogy mindeddig nem volt saját digitális fényképezőnk. Hosszas hezitálás és egy meglehetősen nagy szerencse miatt azonban mostantól boldog tulajdonosai vagyunk egy Panasonic Lumix DMC-FZ28 bridge gépnek. És mi is az a nagy szerencse? Jelenleg a legolcsóbb netes áruházban is 75eFt fölött van az ára, viszont a Média Marktban leakciózták, és jelenleg 60eFt-ért árulják. Ajánlom mindenkinek!

2010. január 23., szombat

9. Csőben sült csirkemellfilé a la Carbonara

Ez a recept a legutóbbi névnapi bulimra lett kitalálva. Nagy a család, sok a vendég, leves, két főétel, desszertek... szóval az sem baj, ha valami nem túl bonyolult. Jól sikerült, az asszony nagymamájának szülinapját is lehet ez lesz a főfogás. :D

Hozzávalók 3-4 fő részére:
1kg csirkemell filé

A páchoz:
-3 evőkanál citromlé
-3 evőkanál szója szósz
-2 evőkanál bazsalikom
-4-5 gerezd fokhagyma
-4-5 evőkanál olívaolaj
-1 kávéskanál bors

A szószhoz:
-15 dkg füstölt szalonna vagy még jobb ha bacon
-1/2 kocka füstölthús ízesítő (olyan mint a húsleveskocka)
-3 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-őrölt bors (lehetőleg frissen őrölt)
-2dl tejszín
-2 tojás sárgája
-só és/vagy delikát (kb. egy kávéskanálnyi)
-10-15dkg parmezán (ez az enyémből kimaradt, de ezzel tuti finomabb)
-15-20 dkg ementáli, trapista vagy gouda sajt (de lehet más is, ez adja majd a felső kemény kérget)
-1 evőkanál petrezselyem

A hús előkészítése:
A húst 4-6db, nem túl vastag szeletre vágom. Egy nagyobb tálban összekeverem a páchoz valókat, természetesen a fokhagymát szétzúzva rakom bele, a bazsalikomot pedig finomra aprítva (ha frisset használunk). Belehelyezem a hússzeleteket, átkeverem, hogy a pác mindenhol bevonja. Hűtőben, lefedve pácolom, minimum egy órát, de érdemesebb előző este előkészíteni. Ha sokáig áll a hűtőben néha keverjük át.
Melegítsünk fel egy öntöttvas serpenyőt (grillserpenyőt, ha nincs, akkor sima teflon bevonatú serpenyő is tökéletesen megteszi). Amikor jó forró helyezzük rá a hússzeleteket. Nagy láng felett süssük enyhén pirosra mindkét oldalát (3-5 perc oldalankét). A lényeg, hogy kérget süssünk a húsra, ami megakadályozza, hogy a húsban található lé kifőljön. A már megpirított szeleteket helyezzük egy akkora tepsibe vagy jénaiba, hogy a szeletek egymáshoz érjenek, de ne fedjék egymást (persze fektetve).

A mártás:
Vágjuk a szalonnát apró kockára és kezdjük el pirítani. Amikor szép pirosak tegyük hozzá a finomra vágott vöröshagymát és süssük amíg aranybarna nem lesz. Öntsük fel 2-2,5 dl vízzel és főzzük, míg a víz el nem párolódik. Ekkor öntsük bele a tejszínt, fűszerezzük őrölt borssal, sóval (vagy delikáttal), morzsoljuk bele a füstölthús ízesítő kockát. Bár a carbonara szószba nem kell semmilyen zöldfűszer, és petrezselymet szórtam bele (de használhatunk bazsalikomot, oregánót is). Ha elkezd forrni főzzük még egy percig, majd húzzuk le a tűzhelyről. Keverjük bele a reszelt parmezán sajtot (az enyémből hiányzott). Javasolt még fél deciliter hideg vízben feloldott 1 evőkanál étkezési keményítőt belekeverni, amely besűríti a szószunkat, ha túl híg.
Öntsük rá a hússzeletekre a szószt, majd reszeljük rá a sajtot. Fedjük le és 190 fokos sütőben süssüssük addig, míg szép barna és ropogós nem lesz a teteje.
Köretnek szinte bármi adható hozzá (na jó a főtt tésztát azért nem javaslom:D )

Remélem ízleni fog. Egészségetekre!