2011. március 23., szerda

22. Részeges-tejfölös csirke

Ez a recept a legutóbbi családi banzájra készült. Ahhoz képest, hogy mifelénk a sertéshús a "menő", szinte teljesen elfogyott.

Az eredeti recept itt. A baconbe göngyölést kihagytam, mert a másik főfogás ez volt.
Infó lisztérzékenyeknek itt!

Hozzávalók 4 főre:
-40 dkg csirkemell
-4-6 felső csirkecomb (elkészíthető csak combból vagy mellből is!)
-2 dl fehérbor
-20 dkg bacon vagy egyéb húsos füstölt szalonna (pl. erdélyi)
-2 teáskanál majoránna
-3 dl tejföl (magas zsírtartalmú lehetőleg)
-4 evőkanál olaj
-1 teáskanál só
-1 kávéskanál bors
-10-15 dkg füstölt sajt

Javaslom a hús pácolását, ha van idő. Ehhez pácokat itt és itt találtok. Amennyiben erre nincs idő, kb. 10 perccel hosszabb sütési időt és erősebb fűszerezést javaslok (több só, bors).

A csirkecombokat megtisztítjuk (bőrét rajtahagyjuk - szerintem-, de ízlés dolga :D ). A csirkemelleket picivel kisebbre vágjuk, mint a combokat (a comb gyorsabban átsül a csont miatt, amúgy szerintem finomabb is). Pácolunk, ha van idő, majd a húsokat kiolajozott tepsibe helyezzük. A szalonnát nagyobb hasábokra vágjuk, és a húsdarabok közé szórjuk.
(Figyelem! Ha a húsok összeérnek, akkor több levet engednek és lassabban sülnek. Ez nem okoz problémát, de a sütési idő megnő, valamint 1-2 evőkanál kukoricalisztet kell a tejfölbe keverni, ami megköti, besűríti a pecsenyelevet.)
A bort a húsok alá öntjük. Rászórjuk a fűszereket (egyenletesen!), majd fóliával letakarva előmelegített, 200°C-os sütőbe helyezzük. Ha nem pácoltuk a húst, kb. 40 percig fólia alatt pároljuk, majd a fóliát levéve kb. 10-15 perc alatt elpároljuk a levét. Figyeljünk rá, nehogy leégjen! Meglocsoljuk a tejföllel, amibe majoránnát keverünk) és 220 fokon 10 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a füstölt sajtot és további 5 percig grillezzük (ha nem grillezős a sütő, akkor további 10 perc 220 fokon). Krumplipüré vagy rizs ajánlott hozzá.

Ha minden jól sikerül akkor tálaláskor kevés lé van a csirke alatt. Ha sok van, akkor öntsd le, használd öntetként például salátákhoz, pecsenyeléként száraz húsokhoz. Fantázia kérdése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése