2010. március 8., hétfő

13. Szarvaspörkölt barnamártásban

A hétvégén összevont születésnapi partit tartottunk a szűkebb család részére, ami azt jelentette, hogy 10 főre készült a vasárnapi ebéd. Következzék az ebéd fénypontja:

Szarvaspörkölt

Első körben szeretném megköszönni Anita kolléganőmnek és férjének a húst. Nélkülük nem jöhetett volna létre ez az ebéd!
Szóval szarvashús... A húst érdemes bepácolni, amit a hús minősége és a mérete alapján tegyünk. Szerencsémre rendkívül jó minőségűt kaptam, és meglehetősen apró kockára vágtam a húst, így elég volt egy éjszakára pácba tenni. Kb. 1,2kg húst használtam.
A páclé a következő volt:
1 üveg Egri bikavér ( mindenképp jó minőségű bort használjunk)
3 fej vöröshagyma, karikára vágva
3 nagyobb répa vékony karikára vágva
5-6 szegfűszeg
5-6 boróka bogyó (egész)
2 teáskanál kakukkfű
1 kisebb csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
2 teáskanál majoránna
2 kávéskanál bors

A húst felkockázzuk, megszórjuk a a fűszerekkel, összekeverjük a felaprított zöldségekkel és felöntjük annyi borral, hogy ellepje. Ha zsírosabb húst használunk, illetve nagyobbra szeleteljük, akkor pácoljuk 2-5 napig. Időnként persze kavarjuk át.

Felhasználás előtt én a pácban lévő zöldségeket kiszedegettem (babrás meló).

Elkészítés:
A páclevet beforralom a zöldségek felével. A forrás közben megjelenő habot szedjük le a tetejéről. Szűrjük le, és kész az első felöntő lé. A zöldségek másik felét finomra vágom. Wokban mogyoróolajat és étolajat hevítek(kb.3-4 evőkanállal mindkettőből). Húst bele. Sajnos mint mindig, a húslé kifő belőle, nem elég nagy a gázrózsa, lehűl az edény... 4 répát felszeletelek, kb. akkorára, mint a hús. Mehet is mellé. Póréhagyma, karikára vágva(úgyis szétfő), plusz a finomra vágott páczöldségek. Szintén rá a húsra. Nagy lángon elfőzni a levét és lepirítani a zsírjára. 2 evőkanál lisztet rászórok, hagyom pirulni 2-3 percig, sűrűn keverem, le ne égjen. 2 kicsi (vagy egy nagyobb) sűrített paradicsomot ráöntök, 2-3 percig pirítom, sűrűn kevergetve. Akkor a jó, ha szép vörösesbarna a színe. Felöntöm a beforral, leszűrt páclével és hagyom főni. Fűszerezem kakukkfűvel, petrezselyemmel, majorannával (mindből kb. 2 teáskanálnyi), borókabogyóval (4-5 szem). Só (delikát), bors, természetesen. Elfőzöm a levét, kicsit le is lehet pirítani ismét. Vízzel felöntöm (több bort már nem kíván), egy húsleveskockát beledobok. Főzöm, míg puha nem lesz a hús és a répa. Tálalom, örülök-örülnek. Finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése