2011. március 23., szerda

21. Oxfordi húspogácsa, gombás pecsenyelével

Üdv ismét!


Eléggé hektikusan vezetem a blogot, gondolom feltűnt. Egyszerűen lusta vagyok minden receptet leírni, ez itt találhatót is anyukám miatt rögzítem.


Infó lisztérzékenyeknek itt.


Oxfordi húspogácsa
Az eredeti recept itt található, köszönet érte!


Hozzávalók 4 főre (szerintem :D ):
-80 dkg darált sertéshús, lapocka vagy zsírosabb comb. 
-10-15 dkg füstölt szalonna (az enyémből ez kimaradt, de túl száraznak is ítéltem meg emiatt)
-2 tojás
-8 szelet bacon
-1 teáskanál vegeta (Delikát)
-1 teáskanál őrölt bors
-1 evőkanál bazsalikom (lehet majoránna is, de akkor nagyon klasszikus fasírt íze lesz)
- ízlés szerint +só
-1 nagy fej vöröshagyma
-2 evőkanál worcestershire szósz
-20 dkg főtt burgonya




A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a húst, a fűszereket és a tojást. Jól összedolgozzuk, hogy egyenletes masszát kapjunk. Kóstoljuk meg! Nincs rosszabb egy ízetlen húspogácsánál, szóval kóstolás után fűszerezzünk ha kell. Osszuk nyolc egyforma részre a masszát, amikből formáljunk gombócokat. Ezeket tekerjük be a bacon szalonnával, és helyezzük előolajozott tepsibe. Öntsünk alá 2-3 dl vizet és helyezzük előmelegített, 200°C-os sütőbe. Süssük 80-90 percig, néha locsoljuk meg a tepsiben lévő pecsenyezsírral. Pótoljuk a vizet a húsok alatt, ha elpárolog. Köretnek krumplipürét kínáljunk a pecsenyelével.
Ez a recept ideális fasírtnak is, ebben az esetben a húspogácsákat forgassuk zsemlemorzsába, és forró zsírban süssük ki.

A családban van olyan, aki nem szereti a gombát, ezért nem süthettem együtt a hússal. Természetesen ahol ez a probléma nem áll fenn, a megtisztított gombát (10-12 fej) a húsok mellé szórhatja, 20 perccel a sütés vége előtt.

Gombás pecsenyelé

Hozzávalók:
-12 fej gomba
-30 dkg répa
-2 dl olaj
-2dl pecsenyelé a húsok alól
-1 teáskanál vegeta
-1 kávéskanál bors

A répát megtisztítjuk, nagyobb (kb. 1x1x5cm) hasábokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk. A visszamaradt pecsenyezsírhoz öntünk olajat, beleszórjuk a fűszereket, majd belerakjuk a zöldségeket. Gázon vagy sütőben (200 °C-on), kb 20 perc alatt készre sütjük. Időnként fordítsuk át, miközben sül.

1 megjegyzés: